när chefer styr hälsan
Artiklar >Inspiration >Bli sockersmart i vardagen

Bli sockersmart i vardagen

Nov 12
Susanne Colliander
  • Mat

Vår moderna livsstil har lett till att livsmedelsindustrin anpassat sig till våra mindre goda mat- och levnadsvanor. Halvfabrikat, ultraprocessade livsmedel och sötade mejeriprodukter, gör att vi får i oss mer socker och fett än vad som är hälsosamt.

Att välja färdigmat som en snabb och bekväm lösning är frestande för många av oss. Speciellt i en hektisk vardag. Ett stort problem är då att dessa måltider kan vara fattiga på näringsämnen samtidigt som de innehåller mycket kalorier, fett, socker och salt. Med några tillägg av grönsaker och frukt kan vi få mer näringsrika snabbmatsalternativ. 

En stor del av den ohälsa som drabbar oss västerlänningar beror just på att vi får i oss för mycket av vitt socker och andra snabba kolhydrater. Det renade sockret innehåller nämligen en mängd kalorier men inga näringsämnen. En måltid som innehåller mycket socker kan därför leda till både övervikt och näringsbrist. Övervikt i sin tur ökar risken för att vi ska drabbas av en rad sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdom, diabetes typ II och cancer. Det är alltså övervikten, oavsett om den fås genom högt sockerintag eller stora portioner generellt, som leder till dessa sjukdomar. Inte sockret i sig. 

Rätt kolhydrater som energi

Socker och fett aktiverar hjärnans belöningssystem. Det är ett arv från våra förfäder, som på den tiden behövde mycket och snabb energi. Idag längtar vi fortfarande efter socker och fett, trots att vi lever under helt andra omständigheter. Problemet är att ju mer vi äter, desto mer vill vi ha.

Kroppen behöver kolhydrater som energi, eftersom de snabbt kan omvandlas till glukos och förse oss med nödvändig energi. Glukos förs via blodet till hjärnan, musklerna och andra organ där vi använder energin för att tänka, andas och röra på oss.

Blodsockret påverkar hälsan, då hjärnan och musklerna trivs bäst när det finns tillräckligt med glukos i blodbanan. Då kan organen plocka ut sockermolekyler och förbränna dem efter behov. Många av de problem med dåliga kostvanor som man ser hos människor har med högt blodsocker att göra. Genom att vara medveten om vad man stoppar i sig, kan man själv kontrollera sitt blodsocker.

Kolhydrater anses bättre ju mer fiberrika de är. De har goda effekter på såväl blodfetter som glukosnivåer. De kallas också för långsamma kolhydrater, då de tar längre tid för kroppen att bryta ner (jämfört med snabba kolhydrater) och skicka ut i blodet som glukos (socker).  

Helheten viktig

Sockret smyger sig inte bara in i fikat och godiset, utan även i vår vardagsmat. För att minska sockerintaget behöver vi lära oss hur innehållsförteckningarna på våra livsmedel är uppbyggda. Alla livsmedel i Sverige är uppmärkta med ingredienser i storleksordning vilket betyder att om livsmedlet innehåller mycket socker det högt upp i ingredienslistan.

Det är lätt att vi blir fartblindaa och välja bort livsmedel som innehåller för mycket socker eller kalorier. Risken är då att vi glömmer bort vitaminer och andra viktiga näringsämnen som kroppen behöver. Därför bör vi se till hela näringsinnehållet i den mat vi väljer.

Källor

livsmedelsverket.se; vardfokus.se

Vill du läsa mer om hur dina medarbetare kan bli sockersmarta i vardagen, är du välkommen att prenumerera på Hälsoinspiratören. Tidningen kommer ut varje månad och kan användas internt i din verksamhet. Kontakta oss på [email protected]