Chefshälsa - för fysiskt aktiva arbetsplatser
Varje år gör svenska arbetsgivare stora investeringar i sina medarbetares hälsa i form av friskvårdsbidrag. Trots detta har hälsofarligt låg kondition nästintill fördubblats de senaste 30 åren.
Proformia erbjuder ditt företag ett brett spektrum av föreläsningar och utbildningar. En föreläsning är vanligtvis 75-90 minuter men kan, liksom innehållet, anpassas utifrån företagets önskemål. Alla våra föreläsare besitter unik kompetens och är vana talare. Kontakta oss om du skräddarsy ditt eget evenemang.
Varje år gör svenska arbetsgivare stora investeringar i sina medarbetares hälsa i form av friskvårdsbidrag. Trots detta har hälsofarligt låg kondition nästintill fördubblats de senaste 30 åren.
Framgångsrika hälsoprogram fokuserar på att ge individualiserat stöd till medarbetare med ökad risk samtidigt som man driver ett bredare program med syftet att skapa en hälsosam kultur.
Hälsofarligt låg kondition, har nästintill fördubblats sedan 1995 – samtidigt som det slösas miljarder på oanvända gymkort. Det är en paradox. Med ett strategiskt synsätt, kan du som arbetsgivare få en bättre effekt på dina insatser.
Chansen att lyckas med förbättringsprocesser ökar avsevärt om ledningen engagerar sig och går före med ett strategiskt arbete. Med tydliga mål blir hälsan en del av ledningsarbetet, där man själv aktivt deltar genom att stimulera medarbetarna med såväl en bra livsstil som med att förbättra arbetsorganisation och samarbetet inom företaget.
Hälsoinspiratören har en nyckelroll i att förmedla hälsotänkande och samtidigt skapa en bestående hälsomedvetenhet i verksamheten. Hälsoinspiratören får därför en central roll, som stöd till närmaste chef, inom ramen för ett hälsoeffektivt ledarskap.
Chefer och HR har idag många olika uppgifter att ta i tu med. För att kunna prioritera och förstå vad som är värdeskapande och beständigt i hälsoarbetet, har vi satt ihop ett utbildningsprogram under två dagar.
Chefernas agerande är avgörande för att en god hälsa ska infinna sig och ge resultat på arbetsplatsen. Med en verifierad samtalmetodik, visar vi hur du kan få medarbetarnas prestationsförmåga att öka på ett hållbart sätt.
Förutom en god livsstil och rätt prioriteringar, har våra val av tankar och fokus en betydande roll för hur vi mår. Låt dig inspireras till små förändringar i vardagen som påverkar mycket. Föreläsningen diskuterar hälsa utifrån olika perspektiv och hur hälsa och glädje hänger ihop.
Rätt sorts fysisk aktivitet minskar belastnings- och stressrelaterad ohälsa, som annars ofta resulterar i sjukskrivning. Vi ger exempel på hur man som chef gör goda levnadsvanor till en strategisk fråga och hur man enkelt och konkret kan gå till väga på sin arbetsplats.
Att äta rätt är en svår utmaning. Vi kan inte äta allt, utan vi måste välja. Vad är det som styr våra val av vad vi stoppar i munnen? Och hur kan vi förbättra våra matvanor och ätbeteenden så att kroppen fungerar bättre? Det är en vida spridd missuppfattning att vi äter för mycket nuförtiden. Tvärtom äter vi för lite! Inte sega råttor och chips - förstås - men vi äter för lite riktig mat.
Utmaningarna i livet måste vara rimliga i förhållande till vad vi klarar av. Människans kropp är gjord för rörelse. Många råkar ut för statisk belastning. För att underhålla kroppens funktioner behövs en lagom blandning av rörelse, belastning och återhämtning. Hur ska man bäst jobba med bildskärmsarbete och undvika musarm.
Konditionseffekten är färskvara och räcker i ung 1-2 dygn. Därför bör alla åtminstone röra på sig 30 minuter per dag. För att förbättra och bibehålla kondition och styrka krävs en högre intensitet. Vad rekommenderas och vad säger forskningen om hur vi ska träna konditions- och styrketräning?
Föreläsningen handlar om hur man med enkla medel kan inspirera andra att förändra sin livsstil för att må bättre på arbetet och fritiden. Våra kroppar älskar vanor och signalerna i hjärnan väljer gärna inarbetade banor. Vanor är motsatsen till stress och en förutsättning för att vi ska fungera som människor.
Medarbetarna gör bäst ifrån sig när de är kreativa, engagerade och känner mening i det de gör. Meningsfullhet är till och med en starkare drivkraft än löneökning och bonus. Det visar flera aktuella studier som undersökt vad det är som triggar personalen till att göra ett bra jobb.
En genomsnittlig anställd använder ungefär 60–70 % av sin fulla potential på jobbet. Resten går till spillo för att individens resurser inte räcker till och för att man inte arbetar med rätt saker.