när chefer styr hälsan
Artiklar >Vetenskapliga rön >Chefens roll i hälsoprocessen är central

Chefens roll i hälsoprocessen är central

Feb 17
Erland Colliander
  • Hälsofrämjande

För 25 år sedan, runt millennieskiftet, var en frågeställning om medarbetarnas hälsa aktuell. Hur skall man öka engagemang på lång sikt och samtidigt förbättra hälsoläget? Åtgärder för bättre hälsa på arbetsplatsen innebar, vid denna tid, ofta fokus på riskfaktorer och på livsstilsfrågor för enskilda medarbetare. Det fanns redan då flera indikationer på att friskvård som enda insats inte var tillräcklig och en idé om att hälsoarbetet måste integreras i verksamheten för god effekt. I en skrift utgiven av Prevent 2001(1) talades det om vikten av nytänkande inom detta område. Man betonade att detta måste vara en strategisk fråga och att chefernas roll därmed var mycket viktig.

Bakgrund till ett hälsofrämjande projekt i Botkyrka kommun

I Botkyrka kommun kunde man, år 2001, konstatera att sjukfrånvaron fördubblats sedan 1997 då den var 5 % till nära 10 %. Med målet att få ner sjukfrånvaron kontaktades Proformia Hälsa. Proformias erfarenheter inom hälsoområdet omfattade då positiva effekter av flera års hälsoinspiratörsutbildningar med bra respons i de fall där chefer i organisationen var aktiva. Ett ett-årigt program sattes ihop och utformades som en vetenskaplig undersökning med start 2002. För den vetenskapliga utvärderingen stod Arbetslivsinstitutet.

Metod

Deltagare

476 medarbetare från 28 arbetsplatser (skola, vård, städ och tjänstemannayrken) deltog i studien. 88 % av deltagarna var kvinnor, 54 % var över 45 års ålder.

Utbildningsgrupper

Med hjälp av slumpen placerades de olika arbetsplatserna i någon av fyra utbildningsgrupper. I en grupp fick chefer utbildning i ledarskap, i en grupp fick medarbetare utbildning till hälsoinspiratörer. I en tredje grupp utbildades både chefer och hälsoinspiratörer medan den fjärde gruppen utgjorde en kontrollgrupp, vilken inte fick några aktiva åtgärder.

Kommunledningen informerades

Kommunens ledning fick en halv dags genomgång av projektet och hade då en diskussion kring det strategiska värdet av hälsoprocesser. Målet var en samsyn om vikten av hälsoarbete, från kommunledning ut till chefer och medarbetare i testgrupperna. Därmed ökade förutsättningarna för cheferna, i testgrupperna, att få stöd från närmsta chef vid behov av insatser för bättre hälsa.

Utbildning för chefer

Programmet för cheferna bestod av tre delar. Inledningsvis hölls ett möte med kommunledning och förvaltningschefer. Kommundirektören förde ett strategiskt resonemang med en omvärldsanalys där konkurrens, kunder och ekonomi diskuterades tillsammans med hälsa. Ett hälsosamt ledarskap fick där en mycket viktig roll för att uppväga en tuff situation. Detta följdes av 7 coachingmöten där man tog upp vad som görs och vad som har gjorts tidigare på respektive arbetsplats, stressfaktorer, hinder och hur man kan göra medarbetare synliga och delaktiga. Handlingsplaner togs fram för enheterna.

Hälsoinspiratörer

17 medarbetare fick 2 dagars utbildning och 6 coachingtillfällen under året som studien pågick.

Resultat

Ett viktigt fynd, efter ett år, var att gruppen Chef/ Hälsoinspiratör motionerade mest och samtidigt ökade sin kondition mest. De upplevde också att de hade störst inflytande på det egna arbetet (2). En mer utförlig rapport om dessa och andra data finns i referens 2.

Total sjukfrånvaro

Den totala sjukfrånvaron steg i alla grupper under det första året. Under det andra året sjönk den i gruppen Chef/Hälsoinspiratör medan den fortsatte öka i övriga grupper. I gruppen Chef/Hälsoinspiratör var sjukfrånvaron 2002: 10,9 dagar och 2004 var den 12,1 dagar. Motsvarande värden i kontrollgruppen var 11.8 respektive 23,9 dagar. Att kontrollgruppen hade dubbelt så hög sjukfrånvaro som Chef/Hälsoinspiratör var en statistiskt säkerställd skillnad.

Framgångsfaktorer

Cheferna angav följande framgångsfaktorer för ökad hälsa:

* Mer egen tid för strategiskt arbete.

* Att, som chef, vara förebild innebär inte att man måste ”bli en sportfåne” utan snarare att man bekräftar idéer och är intresserad.

* Att man sätter relevanta mål och ger feedback

* Att medarbetarna har en god livsstil.

Erfarenheter hos hälsoinspiratörer

I gruppen med bara hälsoinspiratörer var det svårt att få till stånd förbättringar utan stöd från en välinformerad och motiverad chef. I gruppen där både chefer och hälsoinspiratörer utbildades beskrev hälsoinspiratörerna en enklare och mer positiv situation.

Referenser

1. Hälsofrämjande som affärsstrategi – fakta och argument. 2001. Prevent. ISBN: 91-7522-715-0.

2. Karlqvist L. Hälsofrämjande insatser i Botkyrka kommun. Arbetslivsrapport nr 2005:9. ISSN 1401-2928.