I en översiktsartikel presenterar en dansk forskare aktiviteter som kan göras på arbetsplatsen. Han menar att insatser som hälsoscreening, sluta röka aktiviteter, stöd till medarbetarna för att äta hälsosamt och gå ner i vikt samt fysisk aktivitet på ett enkelt sätt kan genomföras på arbetsplatsen.
Arbetsplatsen är en ideal plats för hälsofrämjande insatser anser WHO. Där har man ofta kontaktvägar som gör det möjligt med mer individuella budskap. Det är helt överlägset standardiserade budskap som ofta inte ger motivation till att skapa förändring. I artikeln beskrivs vad som kan göras för att stödja medarbetarna till kloka val. Det kan handla om utbildning för att minska hälsolitteracitet eller nudging för att göra hälsosamma val av mat i arbetsplatsens matsal. Arbetsplatsen kan också vara en arena för att stimulera till fysisk aktivitet för att nå upp till WHOs målsättning om 150-300 min med måttlig aktivitet, styrketräning 2 gånger per vecka och minskat stillasittande.
Kommentar:
Intressant artikel som visar på att flera vinner när arbetsgivare investerar i medarbetarnas hälsa. Individen förbättrar sitt välmående och sin arbetskapacitet samtidigt som arbetsgivaren uppnår ökad produktivitet och minskade kostnader för sjuknärvaro och sjukdom. Dessutom minskar trycket på sjukvården när det är färre som insjuknar i vårdkrävande sjukdomar.
För att detta skall ske på lång sikt blir det allt tydligare att ledarskapet har en stor betydelse. Chefers roll i en hälsofrämjande process kan då vara att:
· prioritera hälsoprocessen på samma nivå som övriga arbetsuppgifte
· föregå som goda exempel
· skapa tid för fysisk träning
· uppmuntra medarbetarna till att göra hälsosamma aktiviteter
Erland Colliander
Källa: Andersen L. Health promotion and chronic disease prevention at the workplace. Annual Review of Public Health. 2024.