när chefer styr hälsan
Artiklar >Inspiration >Hur arbetsplatsen kan bidra till bättre livsstil

Hur arbetsplatsen kan bidra till bättre livsstil

Jan 29
Erland Colliander
  • Ledarskap
  • Hälsofrämjande

Varje dag går 5.1 miljoner anställda till sina arbetsplatser i Sverige. Mer än hälften av dessa arbetar på kontor. Då de tillbringar 50 - 60 procent av sin vakna tid finns här goda förutsättningar för att detta är en bra arena för att skaffa sig en god livsstil och bra hälsa. Denna pilotundersökning tittade på hur förutsättningar på och runt arbetsplatsen kan utformas för att stimulera till god livsstil. De utgår från en socio-ekologisk modell där man ser hur det individuella beteendet påverkas av ett samspel mellan individ och arbetsmiljö.

I denna åtta veckor långa studie deltog 33 medarbetare från två olika kontorsarbetsplatser. De deltog i fem workshops inom livsstilsområdet. De fick instruktion att fotografera saker på arbetsplatsen och dess omgivning som underlättar eller hindrar en hälsosam livsstil. Fotona togs med mobiltelefon utrustad med en app där kommentarer kunde ges och där lokalisationen angavs. Vid en sjätte workshop diskuterades bilderna utifrån om det som visades var hindrande eller stimulerande faktorer/miljöer eller om det var något som man saknade i arbetsmiljön. 

Deltagarna upplevde att grönområden i arbetsplatsens närhet, cykelbanor och trottoarer på väg till och från arbetsplatsen gjorde det enklare att välja aktiva transporter. Man fann också att en säker inomhusförvaring för cyklar är positivt. Man påpekade att kontor som är placerade högt upp i byggnaden (10 våningar och mer) hindrar användande av trappor då det blir för ansträngande. Positivt för fysisk aktivitet före, under och efter arbetsdagen är om det finns träningsredskap och omklädningsrum med dusch på arbetsplatsen. Man fann också att arbetsgivare bör se över utbudet i varuautomater, kafeterior och restauranger samt maten vid konferenser och event. Genom att erbjuda fler hälsosamma alternativ kan arbetsgivare främja bättre matvanor.

Studien belyser även vikten av att involvera anställda i processen för att förbättra interventioner och direkt påverka arbetsplatsens förutsättningar för fysisk aktivitet. Ett exempel som lyfts i studien är att anställda ville uppmuntra användningen av promenadmöten och öka medvetenheten om det lokala närområdet. De betonade att det inte var möjligt att boka promenadmöten i Outlook och att informationen om möjligheten att promenera i närområdet var bristfällig. Vid uppföljningen av studien framkom att anställda nu kan boka promenadmöten direkt i kalendersystemet, något som införts på samtliga kontor i hela Norden. Dessutom finns kartor tillgängliga samt skyltar till promenadrundor nära kontoret som studerades i studien. Detta belyser vikten av att utforska hinder och möjligheter som anställda upplever i sin arbetsmiljö.

Kommentar: En intressant pilotstudie från forskare vid Mälardalens Universitet. Jag håller med dem om att studiens resultat är mycket intressanta för arbetsgivare som t.ex. renoverar sina lokaler och för planering av omgivningar till kontorsarbetsplatser. Tanken är att göra detta till en längre studie än 8 veckor för att se vilken påverkan man har över tid när hinder och möjligheter förändras till det bättre. Min uppfattning är att detta är en viktig pusselbit för att förbättra livsstilen. Fynden i sig är inte nya men, och det är ett viktigt men, sättet att dokumentera dem och lyfta diskussioner som leder till förbättring är ett mycket bra grepp. Det är första gången jag ser ett sådant upplägg i en studie. 

Källa: Halling Ullberg O och medarbetare. Using citizen science to explore barriers and facilitators for health and sustainable lifestyles in office environments. Health & Place. 2024; 90. https://doi.org/10.1016/j.healthplace.2024.103377