Att fysisk aktivitet ökar hälsan är väl känt. Dock är det så att hög fysisk belastning på arbetet kan försämra hälsan, vilket kallas den fysiska aktivitetsparadoxen. I denna undersökning studerades om hög fitness i det cardiorespiratoriska systemet (god kondition) påverkar graden av sjukfrånvaro.
Drygt 77 000 människor, med stor spridning på yrken, som genomfört en hälsoprofil, som inkluderar ett kondtionstest, utvärderades i denna undersökning. De följdes upp under drygt 10 år efter testtillfället. Av dessa hade nästan 24 000 minst en sjukdag. Totalt inträffade 4,8 miljoner sjukdagar under uppföljningstiden. Psykiatriska diagnoser utgjorde 2,1 miljoner av dessa följt av muskuloskeletala problem(2,1 miljoner) och hjärtkärlsjukdomar (406 000).
Högst andel sjukdagar återfanns bland yrken med tung fysisk belastning. Man fann att andelen med högt antal sjukdagar på grund av sjukdom i hjärt- kärlsystemet genomgående var lägre hos de med god kondition. Dessa samband var mindre tydliga för de med diagnoser som rör kroppens muskler och leder eller mentala sjukdomar.
Kommentar
Intressant studie som omfattar ett mycket stort antal människor som följts under en mycket lång tid. Styrkan i sambanden mellan god hjärt-kärlfitness och olika typer av sjukdomar varierade. Detta bekräftar på ett intressant sätt vikten av att Individanpassa den fysiska träning som medarbetare utför. Med det avses att man dels tar reda på individens kapacitet (kondition, styrka, rörlighet etc.) OCH typ av belastning individen upplever på arbetet (stillasittande, tunga lyft, hög stress mm). Utifrån detta väljs typen av fysisk träning. Många arbetsgivare delar slentrianmässigt ut friskvårdsbidrag till det som medarbetaren önskar. Det förvånar mig att det fortfarande är så för det blir mycket pengar som spenderas utan att man kan vara säker på att få något i retur i form av bättre hälsa.
Erland Colliander
Källa: Väisänen D och medarbetare. Moderating effect of cardiorespiratory fitness on sickness absence in occupational groups with different physical workloads. Scientific Reports. 2023; 13: 22904.