Ju mer fibrer, protein och vätska som maten innehåller, desto mer mättar den. Frukt, bönor och fullkorn men även kött och ägg hör till det som mättar mest. Däremot mättar inte fett särskilt bra.
Den australiske forskaren Susan Holt lät testpersoner äta olika sorters mat som innehöll 240 kilokalorier och registrerade sedan hur mätta de blev. Därefter utvecklade hon ett mättnadsindex, som därefter lyfts fram av bland annat Världshälsoorganisationen WHO. Rankningen väger inte in hur hälsosamma livsmedlen är i övrigt utan visar bara hur väl de mättar.
Enligt forskarens lista toppar vanlig kokt potatis listan på mättnadsgrad då den innehåller en stor andel vätska och just matens volym ger ett viktigt bidrag till mättnadskänslan. Det finns särskilda sensorer i magsäcken som känner av hur mycket den töjs ut.
Enligt samma logik mättar havregrynsgröt mer än skorpor som innehåller exakt samma mängd kalorier. En croissant mättar bara hälften så mycket som vitt bröd.
En oväntad upptäckt var att det kan vara stora skillnader inom varje grupp. Frukt mättade generellt väldigt bra, med ett tydligt undantag: bananer. Bananer mättar väsentligt mindre än äpplen och apelsiner.
Och bland snacks sticker popcorn ut i positivt riktning. De fyller bra i magen utan att bidra med så många kalorier.
Källa: Henrik Ennart, SvD