när chefer styr hälsan
Artiklar >Inspiration >Mikroträning på arbetsplatsen kan minska sjukskrivning

Mikroträning på arbetsplatsen kan minska sjukskrivning

Sep 18
Erland Colliander
  • Motion
  • Hälsofrämjande

I arbetslivet har man, med syfte att förbättra hälsan hos medarbetarna, ofta fokuserat på att minska riskfaktorer i arbetsmiljön. Detta medan rekommendationer om folkhälsa ofta fokuserar på att förbättra livsstilen. Enligt författarna till en dansk studie har ingen av dessa metoder bidragit till att minska sjukfrånvaron på befolkningsnivå.

Författarna till denna studie menar att en ökande andel arbetsgivare i Danmark inför mycket korta träningspass med syftet är att stärka upp de muskler som används under arbetet. Ofta används då gummiband som träningsredskap. Träningen utförs i grupp och sällan längre än 10 min (på arbetstid) per pass. I artikeln har man valt att kalla detta mikroträning.

I denna undersökning undersöktes potentialen av mikroträning för att förebygga långtidssjukskrivning (minst 30 dagar). 70 130 medarbetare följdes under fyra två-års perioder genom att samköra danska register för sjukskrivning och hälsa i arbetslivet. Under uppföljningsperioden ökade andelen som erbjöds mikroträning från 13,1 % till 17,9 %. Andelen som utnyttjade detta på arbetstid ökade från 7,1 % till 10,9 %. Andelen som mikrotränade på fritiden ökade från 0,8 % till 1,4 %. Andelen med långtidssjukskrivning minskade med 12,8 % hos de som utförde mikroträning på arbetet men inte om den utfördes på fritiden. 

Forskarna konstaterar att mikroträning i grupp under arbetstid har en potential att förebygga långtidssjukrivning. Man påpekar att man inte såg några skillnader i utnyttjande mellan kvinnor och män, mellan olika åldrar och utbildningsnivåer. Med tanke på hur stor gruppen som utvärderades var tyder detta på att upplägget kan passa en bred målgrupp, menar man. Den minskade sjukfrånvaron av att träna i grupp på arbetsplatsen är sannolikt beroende av flera faktorer som fysiologiska, psykologiska och sociala, säger man. 

Kommentar: Jag håller med författarna när de säger att vare sig insatser för arbetsmiljö eller livsstil alltid kan påverka ohälsan i en organisation. Det handlar ju både om att minska arbetsrelaterade belastningar och att öka medarbetarnas kapacitet. Men om medarbetarna inte deltar fullt ut blir effekten begränsad. Mikroträning i grupp på arbetstid kan helt klart vara en framkomlig väg. Den betyder sannolikt att fler deltar då tidsbrist inte är en fråga (när arbetsgivare och närmaste chef är positiva till det och även deltar) då det sker på arbetstid och att man inte behöver byta om eller transportera sig till ett gym. Att det sker tillsammans med medarbetarna ger utöver träningseffekten en psykosocial effekt som ytterligare förbättrar arbetsklimatet. Min erfarenhet är att detta ofta är en mycket positiv form av träning. Då man på en arbetsplats med stillasittande arbete ofta är vanligt med problem med värk/smärta i nacke/axlar går det bra att alla har samma träningsprogram. I övrigt bör träning alltid individanpassas.  

Erland Colliander

Källa: Andersen LL och medarbetare. Potential of micro-exercise to prevent long-term sickness absence in the general working population: prospective cohort study with register follow-up. Scientific Reports. 2022: 12: 2280.